Smartschool verbetert digitale communicatie:
minder e-mails, minder meldingen
Vanaf 3 februari verstuurt Smartschool standaard geen e-mails meer met updates over leerlingen, over de school of over het platform zelf. Alle communicatie en meldingen verlopen vanaf dan via het platform (in de Smartschool-app of via de webversie). Gebruikers die dat wensen, kunnen wel e-mails blijven ontvangen als ze daar zelf voor kiezen.
“De afgelopen jaren hebben we al verschillende aanpassingen doorgevoerd voor het digitale welzijn van onze gebruikers. Zo bieden we gebruikers al jaren de mogelijkheid om aan te geven wat hun voorkeuren zijn om meldingen te ontvangen – zowel de soort meldingen als wanneer ze die ontvangen. Nu zetten we een volgende stap,” verklaart Jan Schuer, CEO van Smartschool. “We zorgen ervoor dat meldingen niet langer dubbel (via mail én Smartschool-app) verzonden worden.”
Concreet is dit wat er verandert vanaf 3 februari 2025:
- Meldingen worden voortaan uitsluitend via de Smartschool-app verstuurd. Gebruikers ontvangen dus standaard geen notificaties meer per e-mail over nieuwigheden
- Gebruikers die dat alsnog wensen, kunnen er wel expliciet voor kiezen om nog steeds een notificatie-mail te krijgen
- Smartschool lanceert een campagne om alle gebruikers (ouders, leerlingen, leraars, directies en schooldiensten) te tonen hoe ze hun instellingen voor meldingen eenvoudig kunnen aanpassen
Digitaal welzijn en deconnectie
De beslissing van Smartschool is in lijn met de evoluties binnen het onderwijs rond digitaal welzijn en digitale deconnectie.
Jan Schuer: “Smartschool is een belangrijk communicatieplatform binnen het onderwijs, dus het is normaal dat wij mee nadenken over zaken als digitale deconnectie en digitaal welzijn. We willen bijdragen aan een gezondere digitale balans en een betere gebruikservaring voor iedereen. Overigens zien we bij de meeste digitale platformen een evolutie naar minder e-mailverkeer – niet enkel binnen het onderwijs.”
“Omdat we zo veel gebruikers hebben, voeren we deze wijziging zorgvuldig door, met daarbij steeds respect voor de autonomie van elke school om haar eigen beleid te bepalen. We adviseren scholen overigens om daarnaast zelf duidelijke afspraken op te stellen rond digitale deconnectie – zo bereiken we samen het beste resultaat voor alle betrokkenen.”
Is eerder verschenen in dit thema: Smartschool gaat digitale deconnectie beter ondersteunen.
Lees ook op Klasse.be: Deconnecteren: hoe je de knop afzet, zonder de stekker uit te trekken
Smartschool lanceert een campagne om alle gebruikers te tonen hoe ze hun instellingen voor meldingen eenvoudig kunnen aanpassen
Gepubliceerd op 21 januari 2025