Smartschool speurt via AI naar leerproblemen

Via een Slim Signaal bundelt Smartschool relevante informatie vanuit Resultaten, Afwezigheden en Aanmeldingen

Oudsbergen, maandag 21 oktober 2024 

Smartschool gaat een stap verder met de inzet van artificiële intelligentie (AI) om mogelijke leerachterstand bij leerlingen op te sporen. Twee jaar geleden begon de ontwikkeling van deze technologie, ondersteund door het AMAI!-project van de Vlaamse overheid en in samenwerking met UHasselt, Cegeka en GO! Het doel? Leerkrachten helpen om sneller signalen van leerproblemen op te vangen, zonder dat de technologie hun werk vervangt. 

AI als hulpmiddel voor leerkrachten, geen vervanging

Het AI-systeem van Smartschool is ontworpen als ondersteunend hulpmiddel voor leerkrachten. Door data zoals schoolresultaten, afwezigheden en activiteit op Smartschool in hun context te analyseren, kan AI mogelijke leerproblemen signaleren. Toch ligt de uiteindelijke beslissing over wat er met deze signalen gebeurt, volledig bij de school en de leerkrachten. Zoals CEO Jan Schuer zegt: “AI helpt om problemen te signaleren, maar het blijft aan de leerkrachten om te bepalen hoe ze ermee omgaan.” 

Scholen kiezen zelf hoe ze AI inzetten

Een belangrijk punt van dit project is dat scholen zelf de keuze hebben of en hoe ze het AI-systeem willen gebruiken. Er is geen verplichting, en elke school kan op basis van eigen behoeften bepalen hoe de technologie wordt geïntegreerd. Dit respect voor de autonomie van de school is voor Smartschool een cruciaal element. 

Ontwikkeling in co-creatie met onze partners en scholen

De ontwikkeling van deze AI-technologie begon al twee jaar geleden en werd begeleid door UHasselt. Door samen te werken met scholen werd er rekening gehouden met de ethische en praktische kanten van AI-gebruik in het onderwijs. Het project wordt gesteund door AMAI!, een initiatief van de Vlaamse overheid, en valt binnen een duidelijk kader opgesteld door een Onafhankelijke Adviesraad. Deze raad stelde vooraf ethische richtlijnen op als aanvulling op de GDPR-regelgeving en de AI Act. 

Lancering in 2025

Na een proefperiode in een tiental secundaire scholen is de lancering van het AI-systeem gepland voor 2025Met deze AI-oplossing wil Smartschool scholen en leerkrachten helpen om sneller in te grijpen bij leerproblemen, zonder hun professioneel oordeel uit het oog te verliezen. 

In het kort

👉 Detectie van potentiële leerachterstand bij leerlingen via AI 

👉 Hulpmiddel voor leerkrachten – geen vervanging! 

👉 Scholen kiezen zelf of/hoe ze het willen inzetten 

👉 2 jaar geleden gestart met de ontwikkeling: Lees de blog 

👉 Gesteund door het AMAI! Project van de Vlaamse Overheid: amai!-project rond Werk 

👉 Begeleid door UHasselt in co-creatie met scholen 

👉 Onze Onafhankelijke Adviesraad creëerde vooraf een kader

👉 Ontwikkeling voldoet aan GDPR & AI-act 

👉 Ontwikkeling nog volop bezig 

👉 Eerste testen van start na de herfstvakantie 

👉 Lancering in de loop van 2025