Het Slim Signaal: een update
We hebben jullie gehoord
De laatste weken was Smartschool geregeld in het nieuws. Het Slim Signaal, een onderzoeksproject waar we reeds twee jaren mee bezig zijn, gaf zijn eerste tekenen van leven. En dat werd opgepikt door de pers. Hoewel het project nog volop in ontwikkeling is en er nog geen concrete datum is voor de grootschalige uitrol, roept het vragen op:
- Is AI toegestaan in het onderwijs?
- Waarom onderzoekt Smartschool dit?
- Gebeurt dit onderzoek conform de regels?
Als Smartschool willen we met deze communicatie dan ook laten weten dat we jullie, als bezorgde ouder, directeur, leerkracht, leerling of leerlingbegeleider, gehoord hebben. We zijn ons bewust van de gevoeligheid van dit onderwerp en erkennen het belang van het maatschappelijk debat dat hierover gevoerd wordt. We zullen dan ook onze tijd nemen voor een kritische reflectie.
Samen verantwoord ontwikkelen
De cijfers over schooluitval liegen er niet om. 9 774 leerlingen verlieten de schoolbanken zonder diploma in schooljaar 2021-2022. Maar liefst 98 procent daarvan heeft schoolvertraging. De vraag rees dan ook binnen Smartschool hoe wij, als digitaal schoolplatform, het onderwijs hierin kunnen helpen en versterken.
Rekening houdend met de krijtlijnen die werden uitgezet door onze Onafhankelijke Adviesraad, dienden we een projectaanvraag in bij Amai!. Begeleid door de Universiteit Hasselt, spraken we gedurende de daaropvolgende twee jaren met meer dan zestig partners in het onderwijs, gaande van leerlingen tot directieleden, om het project mee vorm te geven. Zij vormden ons morele kompas tijdens de ontwikkelingen, gebaseerd op essentiële onderwijswaarden. We hebben tijdens het proces rekening gehouden met de opmerkingen uit deze responsgroepen. Dit proces is vandaag nog volop bezig.
Het Slim Signaal kan potentieel uitgroeien tot een nieuwe tool in de gereedschapskist van de leerkracht, die op basis van artificiële intelligentie naar patronen speurt die op mogelijke leerachterstand duiden. Een tool om schooluitval te bestrijden en kansen te creëren – niet om leerkrachten te vervangen.
Samen tegen schooluitval
Ons verhaal brachten we recent op Trefdag Vlaanderen Digitaal en we zullen het ook toelichten op de studiedag ‘AI in onderwijs’ van het Kenniscentrum Digisprong. Ons doel blijft hetzelfde, het onderwijsveld versterken in de strijd tegen schooluitval en helpen kansen te creëren.
We zullen de komende tijd gebruiken om te reflecteren over jullie bezorgdheden en waar nodig opnieuw met jullie in gesprek gaan om een breder draagvlak te vinden.
Bijkomend geven we het dossier terug aan onze Onafhankelijke Adviesraad, die het zal herbekijken. Pas daarna zetten we, in overleg met onze scholen, de volgende stap.
Wie is Smartschool?
Je kent Smartschool als het digitaal schoolplatform waar leerlingen, leerkrachten, scholen en ouders gebruik van maken. We bouwen onderwijstools om scholen te helpen hun onderwijskwaliteit te versterken. Daarnaast ondersteunen we hen in hun communicatie, administratie, e-learning en rapportering. Maar wist je ook dat Smartschool meer dan twintig jaar geleden is opgericht in het Limburgse Bree? Ondertussen werken we met meer dan dertig medewerkers dag in dag uit om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. We hebben een lange weg afgelegd om te staan waar we vandaag staan, midden in het onderwijslandschap. Figuurlijk dan, want de oorspronkelijke zolderkamer waar Smartschool ooit begon, ligt op slechts vijf kilometer van ons kantoor in Oudsbergen.
Nieuwe ontwikkelingen
We vinden het als bedrijf belangrijk dat er toekomstgerichte ontwikkelingen gebeuren, ook op het vlak van AI.
Door AI in nauwe samenwerking met scholen te implementeren en een sterke focus te leggen op publieke en educatieve waarden, kan digitalisering het onderwijs ondersteunen en versterken. AI hoeft dan geen bron van zorg te zijn, maar kan uitgroeien tot een krachtig hulpmiddel waarmee de Vlaamse onderwijssector de vele uitdagingen van de toekomst kan aanpakken.
Nog vragen?
Jo Pierson, de voorzitter van onze Onafhankelijke Adviesraad, schreef een opiniestuk in De Tijd om de recente ontwikkelingen te duiden. Daarnaast schreven wij een blogpost die meer achtergrondinformatie biedt.
Wil je verder op de hoogte blijven? Raadpleeg dan geregeld onze website om de laatste ontwikkelingen te volgen.
Gepubliceerd op 29 oktober 2024